Voedsel Keten Informatie (VKI)

Vanaf 1 januari 2009 zijn veehouders verplicht krachtens Verordening (EG) nr. 853/2004 Voedselketeninformatie (VKI) met de dieren mee te geven naar de slachterij. De NVWA heeft aangegeven dat vleeskalveren die vanaf 1 januari 2009 op slachterijen worden aangeleverd zonder VKI niet kunnen worden geslacht.

SKV helpt de vleeskalverhouders bij het verstrekken van de voedselketeninformatie. Een deel van de informatie wordt door SKV geautomatiseerd verstrekt aan de slachterij. Een ander deel van de verplichte informatie dient aangeleverd te worden door de vleeskalverhouder. Dit wordt gedaan middels het invullen van het VKI formulier. 

De vleeskalverhouder is zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van het VKI formulier.


VKI formulier voor vleeskalveren
Het VKI formulier wordt vaak door de buitendienstmedewerkers bij de afgifte van een kwaliteitscertificaat voor de slacht (de certificering) als service voor de vleeskalvehouder ingevuld en afgedrukt. Hiervoor verkrijgt de buitendienstmederwerker informatie van de vleeskalverhouder.

De vleeskalverhouder kan digitaal het VKI formulier invullen. Hiervoor kan de vleeskalverhouder inloggen in zijn/haar eigen omgeving van InfoKalf.

Het is ook mogelijk om het VKI formulier handmatig in te vullen.
Het huidige VKI formulier vindt u hier (versie 5).
Vanaf 1 september 2019 dient het nieuwe VKI formulier (versie 6) te worden gebruikt.


VKI formulier voor startkalveren
Vanaf 1 januari 2019 dienen ook vleeskalverhouder die startkalveren houden een VKI formulier zelf in te vullen. Dit formulier wordt vervolgens meegegeven met de startkalveren naar het afmestbedrijf. 
De vleeskalverhouder kan hiervoor inloggen in InfoKalf, maar het is ook mogelijk om het VKI formulier om handmatig in te vullen. Het VKI formulier vindt u hier (versie 1).


Meer informatie
Op de website van Stichting Branceorganisatie Kalversector (www.kalversector.nl) vindt u meer informatie over voedselketeninformatie (VKI).
 

Actueel

SKV Jaarverslag 2018

Het SKV jaarverslag van 2018 is digitaal inzichtelijk.

lees meer

SKV Jaarverslag 2017

Het SKV jaarverslag van 2017 is digitaal inzichtelijk.

lees meer

Overzicht bestaande opzetverboden

In verband met het voorkomen van besmettelijke dierziektes, gelden er al enige tijd opzetverboden voor kalveren uit Bulgarije, Hongarije, RoemeniĆ«, Verenigd Koninkrijk en Ierland. Vanaf 24 mei 2018 is het verbod voor Slowakije opgeheven.

lees meer

IKB vleeskalveren wordt Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf

Vitaal Kalf is een nieuwe kwaliteitsregeling en zal in 2017 de IKB vleeskalveren 2008 regeling vervangen.

lees meer