Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf

Vitaal Kalf is een nieuwe kwaliteitsregeling en heeft in 2017 de IKB vleeskalveren 2008 regeling vervangen.
In de Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf is de gehele kalverketen opgenomen. Dit betekent dat naast de kalverhouders, ook de transporteurs, verzamelcentra en be- en verwerkers deelnemen aan de kwaliteitsregeling. Met deze kwaliteitsregeling heeft de kalversector de volgende stap gemaakt in de continue verbetering van de kwaliteit van het kalfsvlees als eindproduct.

Naast de herziene IKB-voorschriften, met nieuwe voorschriften op het gebied van de kwaliteit van het jonge kalf, waterkwaliteit, hygiƫne in relatie tot antibioticagebruik, veelgebruik, transport, zijn ook de controle op verboden stoffen en regels voor het slachten, wegen en classificeren van kalveren tot 8 maanden opgenomen in Vitaal Kalf.

Met deze regeling komen deelnemers aan Vitaal Kalf in aanmerking voor subsidie ter vergoeding van de kosten van deelname aan Vitaal Kalf. Door deze subsidie kan een kalverhouder bijna kosteloos voldoen aan de verplichting tot zelfcontrole.
Let op! De laatste mogelijkheid tot subsidieaanvraag was begin 2019. 

De deelnemerskosten* voor Vitaal Kalf worden gebaseerd op de vastgelegde (stal)capaciteit en bedragen;
  • >50 kalveren = €3000,- per jaar;
  • 26-50 kalveren = €2000,- per jaar;
  • 6-25 kalveren = €600,- per jaar;
  • <6 kalveren = €150,- per jaar.

Meer informatie over de Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf kunt u vinden op www.kalversector.nl.
* Exclusief BTW (21%)

Actueel

Overzicht bestaande opzetverboden

In verband met het voorkomen van besmettelijke dierziektes, gelden er al enige tijd opzetverboden voor kalveren uit Bulgarije, Hongarije, RoemeniĆ«, Verenigd Koninkrijk en Ierland.

lees meer