Voedsel Keten Informatie (VKI)

Vanaf 1 januari 2009 zijn veehouders verplicht krachtens Verordening (EG) nr. 853/2004 Voedselketeninformatie (VKI) met de dieren mee te geven naar de slachterij. De NVWA heeft aangegeven dat vleeskalveren die vanaf 1 januari 2009 op slachterijen worden aangeleverd zonder VKI niet kunnen worden geslacht.

SKV helpt de vleeskalverhouders bij het verstrekken van de voedselketeninformatie. Een deel van de informatie wordt door SKV geautomatiseerd verstrekt aan de slachterij. Een ander deel van de verplichte informatie dient aangeleverd te worden door de vleeskalverhouder. Dit wordt gedaan middels het invullen van het VKI formulier. 

De vleeskalverhouder is zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van het VKI formulier.


VKI formulier voor vleeskalveren
Het VKI formulier wordt vaak door de buitendienstmedewerkers bij de afgifte van een kwaliteitscertificaat voor de slacht (de certificering) als service voor de vleeskalverhouder ingevuld en afgedrukt. Hiervoor verkrijgt de buitendienstmederwerker informatie van de vleeskalverhouder.

De vleeskalverhouder kan digitaal het VKI formulier invullen. Hiervoor kan de vleeskalverhouder inloggen in zijn/haar eigen omgeving van InfoKalf.

Het is ook mogelijk om het VKI formulier handmatig in te vullen.
Hiervoor dient VKI formulier (versie 6) te worden gebruikt.


VKI formulier voor startkalveren
Vanaf 1 januari 2019 dienen ook vleeskalverhouders die startkalveren houden een VKI formulier in te vullen. Dit formulier wordt vervolgens meegegeven met de startkalveren naar het afmestbedrijf. 

Het VKI formulier voor startkalveren (versie 2) kunt u hier downloaden.


Meer informatie
Op de website van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (www.kalversector.nl) vindt u meer informatie over voedselketeninformatie (VKI).
 

Actueel

Overzicht bestaande opzetverboden

In verband met het voorkomen van besmettelijke dierziektes, gelden er al enige tijd opzetverboden voor kalveren uit Bulgarije, Hongarije, RoemeniĆ«, Verenigd Koninkrijk en Ierland.

lees meer