Voedsel keten informatie

2021-06-07T11:25:02+00:00

Vanaf 1 januari 2009 zijn veehouders verplicht volgens Verordening (EG) nr. 853/2004 voedselketeninformatie met de dieren mee te geven naar de slachterij. De NVWA heeft aangegeven dat vleeskalveren die vanaf 1 januari 2009 op slachterijen worden aangeleverd zonder VKI niet kunnen worden geslacht.

SKV helpt bij het verstrekken van de voedselketeninformatie. Een deel van de informatie wordt geautomatiseerd verstrekt aan de slachterij. Een ander deel van de verplichte informatie dient aangeleverd te worden door de kalverhouder zelf, doormiddel van een VKI formulier.

VKI formulier voor vleeskalveren

Het VKI formulier wordt vaak door de buitendienstmedewerkers van SKV bij de afgifte van een kwaliteitscertificaat voor de slacht (de certificering) als service voor de kalverhouder ingevuld en afgedrukt. Hiervoor vraagt de medewerker informatie aan de kalverhouder. De houder blijft ten allen tijden zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van het VKI formulier. Is de houder niet aanwezig of bereikbaar tijdens de certificering dan wordt het VKI formulier door de medewerker van SKV niet afgegeven.

Het VKI formulier kan door de houder ook worden ingevuld door in te loggen in de eigen omgeving op Infokalf of door het formulier op papier in te vullen. U kunt een papieren versie van het VKI formulier voor vleeskalveren vinden op de pagina Downloads.

VKI formulier voor startkalveren

Vanaf 1 januari 2019 dienen kalverhouders die startkalveren houden ook een VKI formulier in te vullen. Dit formulier wordt vervolgens meegegeven met de startkalveren naar het afmestbedrijf.

Het VKI formulier voor startkalveren kunt u vinden op de pagina Downloads.

Meer informatie

Op de website van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) vindt u meer informatie over voedselketeninformatie.

Website SBK: www.kalversector.nl.